Csak állj meg egy pillanatra, cseréljünk gondolatot és szárnyaljunk együtt!

Fecsegőposzáta életmorzsái

Fecsegőposzáta életmorzsái

Felismered a nárcizmus jeleit?

Közöttünk élnek, és fel sem ismerjük a jellemzőket...

2018. október 17. - fecsegőposzáta93

Sohasem írtam hasonló témában, de most úgy érzem, szükségessé vált. Valamelyik nap megláttam a híres "tudtad-e?" oldalon, hogy minden ember környezetében vannak pszichopaták, csak nem vesszük észre őket. Most szeretném bemutatni nektek két típust: nárcisztikus és a pszichopata jellemét. 

Kezdjük először a nárcisztikus jellemzőkkel, amiket észrevehetünk a közvetlen környezetünkben élő embereken is. Sokszor az egyén sem veszi észre az árulkodó jeleket, és nem jelenthető ki minden esetben az, hogy valaki nárcisztikus, mert a jellemzők ráillenek. Nem jelenthetjük ki senkire sem alaptalanul! 
Az ilyen embereknél sokszor fordul elő, hogy hihetetlen magabiztosnak és önzőnek tűnhetnek, de ennél sokkal komplexebb személyiségzavarról beszélhetünk. A legtöbb esetben igazán elbűvölőek, de egyben példátlanok is lehetnek. Észrevétlenül! Szeretik elnyomni a másik felet, és az önértékelését is rombolhatják. Mi ebben a legdurvább? Mindezt örömmel teszik, mert ettől többnek érzik magukat. Észre sem veszik, hogy ezzel rosszat tesznek, nem ismerik fel, mennyi fájdalmat okozhatnak az embertársainknak ezzel a viselkedési formával. Négy kérdést szeretnék boncolgatni, amit én is észrevettem egy pár emberen a környezetemben. 

A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő ember énközpontú, önszerető, a másik ember érzéseit, gondolatait nem veszi figyelembe. Magát olyan embernek tartja, akinek különleges jogai vannak. Kapcsolatai felszínesek, társaira azért van szüksége, hogy kiszolgálják, felnézzenek rá és elismerjék. Rövid ideig megnyerően is viselkedhet annak érdekében, hogy mások elismerését érezze.  A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő ember hosszútávú kapcsolatot nehezen létesít. Viselkedése gyakran irigységre utal, követelőző lehet, mindent a magáénak szeretne tudni. A nárcisztikus ember kudarc esetén visszahúzódik, de ezt is gyakran a saját nagysága jeleként mutatja ki. Saját jelentőségét, a világban való szerepét irreálisan többnek éli meg, sikeresnek, tökéletesnek, hatalmasnak érzi magát, és gondolatai nagyon gyakran e körül járnak. Az ilyen ember az enyhe kritika következményeként is indulatot, feszültséget, dühöt él át, ezért az ilyen helyzeteket próbálja kerülni. Kedvességet, melegséget vár, ugyanakkor viszonozni nem tudja, tehát stabil kapcsolatot sem tud kialakítani. 

Felsőbbrendűnek hiszi magát?
A nárcisztikus emberek sokkal többre tartják magukat másoktól. Éreztél már olyat, hogy egy barátod vagy ismerősöd mindig lenéz, és sokkal többre tartja magát, ha valami belevág? Persze, hisz nem titkolják mindezt! Úgy hiszik, értékesebbek az átlagembernél, és mindenhez értenek. Ha valaki jó az írásban, nem fogadják el, mert ők még jobbak benne. Butának titulálnak mindenkit, mert bármibe is kezdenének, tökéletesen végeznék. Felsőbbrendűként hirdetik magukat.  Ezért is gondolják, hogy mindenkitől eltérően ők érdemlik a legkülönlegesebb bánásmódot...

Nem tolerálja, ha ellenkező a véleményed?
Mi történik, ha nem értesz vele egyet?  Megváltozik az arca, megrezdülnek az izmai, még agresszívvá és rémisztően közönyössé válik? Ha igen, akkor az szintén a nárcizmusra utalhat a viselkedése. Normális, hogy ha valaki nem ért egyet a másikkal, néha sértődés a vége, de a legtöbb esetben, ezek a viták gyorsan lecsillapodnak. De az ilyen személyek elegendő manipulációval elérik azt, hogy nekik adjunk igazat. Szerintetek ez emberi dolog?

Mit gondolsz, érdekli a véleményed és a nézeted? 
Mindent megtesznek azért, hogy a környezetük kedvesnek, zseniálisnak lássa őket. Hihetetlen jól hízelegnek mindenkinek körülöttünk, lenyűgözően váltogatják az álarcukat, és folyamatosan olyan történetekkel szórakoztatják a környezetüket, hogy megnevettessék vagy zavarba hozzák a másikat. Figyelemre éhesek, fontos, hogy kedveljék, de sohasem fog igazán odafigyelni rád. Csak látszólag érdekled!

A nárcisztikus ember nem szeret dicsérni és bókolni!
Felszínesen igen, de nem gondolja őszintén a dicséretet. Fogai között préseli ki a bókokat, és szinte azonnal el is felejti azokat. Irigy, pont ezért várja el, hogy mindenki őt dicsőítse! Szomjazik az elismerő szavakra, mert ez teszi még hatalmasabbá. 

 

A pszichopatát típust holnap szeretném kidolgozni, megfogtok lepődni. Az én állam is a földön koppant...

Forrás:

A bejegyzés trackback címe:

https://mindigtesok.blog.hu/api/trackback/id/tr5514307589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása