Csak állj meg egy pillanatra, cseréljünk gondolatot és szárnyaljunk együtt!

Fecsegőposzáta életmorzsái

Fecsegőposzáta életmorzsái

TOP 15: horror és thriller film

"A félelem is olyasmi, mint a fájdalom: ha túl vagyunk rajta, gyorsan elfelejtjük." (Stephen King)

2018. október 08. - fecsegőposzáta93

stephen-king-1.jpgMinden ember szereti a filmeket, és eltudja dönteni, melyik kategória kelti fel leginkább az érdeklődését. Valaki oda van a romantikáért, de én például rosszul vagyok a Szürke Ötven Árnyalatú filmektől és könyvektől is. Ponyvaregénynek tartom, és a filmet pedig a könyv sikeressége miatt csak gyorsan megpróbálták "összedobni". Ez meg is látszik rajta és a nézők elégedetlen véleményén is. Aki jól ismer az tudja, hogy két trilógia és egy kategória nagy szerelmese vagyok.duyr9a-xcaa-a82.jpg Imádom a Gyűrűk Ura három részét, amin a bátyámmal nőttünk fel. A bővített részeket is láttam már kis milliószor, és megunhatatlannak tartom. Ez tart életben az éjszakai tanulásoknál IS! Csak bekapcsolom bármilyen nyelven, és hallgatom, mert hangról és zajról felismerem már, épp melyik résznél tart a történet. A Hobbit is valami eszméletlen, ami ugyanígy a szívembe zárta magát a fantasztikus történetével! Köszönjük J.R.R. Tolkien!u.jpg
Térjünk át arra a kategóriára, ami kissé rémisztő lehet, de reménytelenül horror, thriller és misztikus filmrajongó vagyok. Egyszerűen nem tudok betelni az ilyen filmekkel! Érdekel a történetük, az előéletük, a rendezőjük és minden más! Az utóbbi időben már elkezdtem kritikus szemmel figyelni a 2018-as horror filmeket, amelyek eseménysorozata nem véletlen. Egy ízig-vérig horror fanatikus ember csukott szemmel is kitalálja, mire számítson a néző. Most viszont szeretnék egy olyan TOP horror 15-ös listát hozni nektek, ami az én kedvenceim közé tartozik! Nagyon nehéz volt mindezt összeírni. Az eddigi megírt listák közül ez volt az egyik legnehezebb, mert TOP több százas filmlistát is tudtam volna írni, de akkor semmi lényege nem lenne az egésznek. FENE VIGYE EL :-)

(Tudni illik: A thriller kifejezést inkább olyan filmekre használjuk, ami pszichológiailag hat a nézőre, borzongató, hiszen magában a szó is ezt jelenti, míg a horror filmeket általában a mészárlás, az öldöklés, a sok vér a jellemzi. NEM ÖSSZEKEVERENDŐ!)

 TOP HORROR és THRILLER LISTA - KEVERVE
(A zenét a listához ajánlanám, és a filmek, amelyek benne szerepelnek, mind szuper jók)

1. STEPHEN KING amerikai író összes könyve és az abból megfilmesített művek mindegyike ott ül a képzeletbeli horrorkirály trónon. the-shining.pngHatalmas embernek tartom őt, egy igazi példaképnek, akihez nagyon sok kérdésem lenne, hogy mit és miért így írt le a könyveiben. És jól e értelmezem az üzenetét a világnak. A művei folyamatos találgatásra adnak okot, és mindig újabb és újabb old_carrie_and_newcarrie.jpegérdekességekkel szolgálnak számunkra. FIKCIÓ orrvérzésig, érzelmi ingerek, spekuláció és tanulság jellemzi a műveit. Soroljak fel egy pár igazi klasszikust: CARRIE (1976-os és 2013-as feldolgozás), RAGYOGÁS (pszichológiai horror - 1980), A RÓZSA VÉRE (vehetjük televíziós miniszériának is, 1998), KÖD (2007, brutális, lelkileg megterhelő film), AZ (1990-es és a 2017-es változat, személy szerint nekem mindkét változat tetszett). 

 2. SIKOLY - ez számomra egy örök klasszikus. hqdefault.jpgA 90-es évek gyermekei mind rendszerint ismerik ezt a többrészes horror sztorit. Összesen négy rész készült a filmhez, amelynek az első része 1996-ban jelent meg. Mint tudjuk a történet Woodsboróban játszódik, és a drága főhősnőnk Sidney. A film kulcsmondatának nevezhetnénk a a "Melyik a kedvenc horrorfilmed?" kérdést. KIHAGYHATATLAN, ajánlom mindenkinek, akinek még nem nyílt alkalma megnézni. 

3. AZ ÖRDÖGŰZŐ 1973-as változata. Ha jól emlékszem, tinédzser korom első legmegrázóbb filmje volt. A történetet nem igazán hiszem, az_ordoguzo.jpghogy be kell mutatnom. Inkább csak annyit mondok, hogyha borzongásra vágysz és egy igazán démoni filmet akarsz nézni, akkor ez az ajánlatom. Napokig a fejedben lesz a főhős lány Regan megszállott hangja. 

4. A KUKORICA GYERMEKEI (1984) - showimage.jpgigaz, ez is Stephen King regénye alapján készült film, DE számomra ez sorsfordító erővel bírt. És a története nagyban hatással volt a lelkemre. Óvakodj a leggyengébbektől is, mert a hit bármire képes és bármilyen ártatlanból gonoszt varázsolhat. e4710ea0caa54c5d561a4702a971c28e_l.jpg

5. A SÖTÉTSÉG LEPLE (2003) - Hogy miért pont a Fogtündér sötét legendájának feldolgozása került a TOP lista ötödik helyére? Mert számomra hátborzongató volt 2003-ban, miután olyan jól felépítették a film történetét. Kyle-nak soha senki nem hitte el, hogy látta a Fogtündért, aki megrémisztette és megpróbálta megölni. A porcelánmaszkos nő képe egész életén át kísérti. Tizenkét évvel később újra felszínre kerülnek a régi dolgok, régi barátnője miatt újra visszatér Darkness Fallsba. covers_5011.jpg

 

6. ÁTOK vagy HARAG (2004 - 2002) - pszicho horrorok közé sorolnám ezt az japán filmsorozatot, aminek több része is született. A hanghatásokat a mai napig hallom a füleimben, borzasztóan jó! Senki sem sejti, hogy a sok titok mögött maga a gonosz rejtőzik. Az átlagosnak tűnő házban egykor valami szörnyűség történt, s most az új lakók fizetnek meg mindezért. A természetfeletti erők váratlanul, a semmiből törnek elő. A japán hiedelmek szerint:

Ha valaki harag által hal meg, akkor a hely megőrzi az átkot. Ez az átok pedig azok vesztét okozza, akik erre a helyre lépnek. A halálukkal pedig egy új átok születik.

 

7. HALLOWEEN (1978 és 2009) vagy a TEXASI LÁNCFŰRÉSZES (1974 és 2003) - mindkettőt egy pontba sorolnám. letoltes.jpgSzámomra hasonló filmeket jelentenek és mindkettő igazán felkavaró volt. A sok vér, felboncolt test fő csúcspontja már csak az, hogy igaz történet alapján készültek. Van ennél elkeserítőbb érzés?7418.jpg

8. KEGYETLEN JEL (2005)- több feldolgozása is született a filmnek. Zodiákus gyilkos vagy horoszkópos gyilkos néven ismert sorozatgyilkos az 1960-as években tevékenykedett Észak-Kaliforniában. Személyazonossága mindmáig ismeretlen.

a-baranyok-hallgatnak-the-silence-of-the-lambs.jpg

9. A BÁRÁNYOK HALLGATNAK (1991) - ki ne ismerné ezt a örök és ismert klasszikus, brutális horror sztorit? A film öt Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film díját is. Ennek oka van, nem igaz?

10. SZÉTTÖRVE (2016) - ez a két évvel ezelőtti film sok embert megrémisztett. Műfaját tekintve pszichothriller és pszichohorror is. A film végig követ egy olyan férfit, aki elrabol három fiatal lányt, 23 különböző személyisége miatt, és a 24. kezd létrejönni.

11. INSIDIOUS (2013) - összes része jöhet! Rémisztő, félelmet keltő, szinte kétségbeejtően pokoli filmsorozat. Ez egy amerikai természetfeletti horrorfilm, amelyet James Wan rendezett. 

ed-es-lorraine-warren-okkult-muzeum.jpg12. DÉMONOK KÖZÖTT (2013) misztikus thrillerek - A paranormális esetek két világhírű kutatója, Ed és Lorraine Warren jegyezte fel különböző családok történeteit. Az ő kutatásaik közül kettőt feldolgoztak és megfilmesítettek. Van ennél szörnyűbb, mint az a tudat, mindez valóságos és igaz történet alapján készült el? Hátborzongató! Tudtad, hogy a mai napig megvan a filmben is látható okkult múzeum. Csak gondoljunk bele egy pár másodpercre...

13. A FEKETE RUHÁS NŐ (2012) - edfe93b9d05a1066e6fdcf6bfdaeb057e323239c.jpgvéletlenül akadtam rá, és lenyűgözött a film története, a szereplők csodás szereplése. A főszereplője a Harry Potterből ismert Daniel Radcliffe, akinek a filmbéli neve Arthur Kipps, a fiatal londoni ügyvéd. A felesége négy éve halt meg, azóta is képtelen feldolgozni az elvesztését. Egy új megbízatást kap a távoli kis faluba, ahol egy asszony hagyatéki ügyét kell elrendeznie. Kipps beköltözik a néhai ügyfél házába, ahol sötét, kísérteties titkokra bukkan. És itt kezdődik a borzongás! Brü-hü-hü!

14. BARLANG (2005) - 20080506thedescen.jpgMikor végig néztem ezt a 99 perces angol horrort két napig csak csendben bámultam magam elé. Elgondolkodtató, hogy az ember mit tenne a fiatal lányok helyében egy ilyen átkozott helyzetben. Hat barátnő egy barlang kalandtúrára indul, de egy kőomlás eltorlaszolja a felszínre vezető utat. Ráadásul a föld alatt még leselkedik rájuk valami vagy valaki, amely tökéletesen alkalmazkodott a sötétséghez. Amikor a rájönnek, hogy ők a préda, harcba szállnak a kimondhatatlan szörnyűség ellen.

15. MÁS VILÁG (2001) - ez a pszichológiai thriller egy szellemtörténet, amely egyetlen helyen kevés szereplővel játszódik. theothers.jpgNicol Kidman főszereplése megadja a film tökéletességét! A történet szerint 1945-ben járunk, és egy nő két gyermekével a kastélyban él, akik ritka betegségben szenvednek. Férje háborúban ment, aki sohasem érkezik haza. A kastélyba felvesznek három rejtélyes szolgálót, akik segítenek a háztartásban. A család mindvégig érez valamilyen furcsa jelenlétet, valami elképzelhetetlent és borzongatót, de csak a történet kicsúcsosodása után derül fény az igazságra! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindigtesok.blog.hu/api/trackback/id/tr1714288895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása